ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Η Ιστορία

Στην αρχή ήταν απλώς μια αγροτική περιοχή, μετά έγινε το πεδίο μιας θρυλικής μάχης . Ο θρίαμβος των Αθηναίων έναντι των Περσών (490 π.Χ.) στο Μαραθώνα γέννησε έναν Αγώνα που ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει όλη την υφήλιο. Κι έτσι γεννήθηκε ο Μαραθώνιος Δρόμος. Ο Φειδιππίδης ήταν ένας ημεροδρόμος όπως αποκαλούνταν στην αρχαιότητα, σήμερα θα τον χαρακτηρίζαμε έναν αγγελιοφόρο μεγάλων αποστάσεων. Ο άθλος της μεταφοράς του νικηφόρου αγγέλματος στην Αθήνα από τον Μαραθώνα τον μετέτρεψε σε ήρωα στην Αρχαία Ελλάδα και αποτέλεσε την έμπνευση για την καθιέρωση του αγωνίσματος του Μαραθωνίου Δρόμου. Το 490π.Χ. ο Περσικός Στόλος αγκυροβόλησε σ’ έναν όρμο στο Μαραθώνα για να ξεκινήσει από εκεί την εισβολή στην πόλη-κράτος των Αθηνών. Η πεδιάδα του Μαραθώνα επιλέχθηκε ως πεδίο της μάχης. Ο Αθηναίος στρατηγός Μιλτιάδης βλέποντας τις υπέρτερες δυνάμεις των Περσών απέναντι στους Αθηναίους και του Πλαταιείς έστειλε τον Φειδιππίδη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια και ενίσχυση. Ο Φειδιππίδης έτρεξε την απόσταση από το Μαραθώνα στη Σπάρτη και πίσω σε 2 ημέρες. Ο Μιλτιάδης χωρίς τη βοήθεια των Σπαρτιατών διέταξε γενική επίθεση που οδήγησε σ’ ένα θρίαμβο των Ελλήνων έναντι των Περσών. Ο Φειδιππίδης εστάλει ξανά τρέχοντας στην Αθήνα να αναγγείλει στους συμπολίτες του την νικητήρια έκβαση της μάχης. Εξαντλημένος από τα χιλιόμετρα και τη μάχη τα τελευταία του λόγια σύμφωνα με τις πηγές ήταν «Νενικήκαμεν». Η τελευταία αυτή στιγμή του Φειδιππίδη έχει εμπνεύσει εκτός από το αγώνισμα του Μαραθωνίου Δρόμου, ποιητές όπως ο Robert Browning (1879) και ζωγράφους όπως ο Luc-Olivier Merson (1869).

Η Μάχη του Μαραθώνα θεωρείται ώς ένα καθοριστικό σημείο για την Ευρωπαϊκή Ιστορία καθώς οι δύο αιώνες που ακολούθησαν αποτέλεσαν την αρχή και την ακμή του Κλασσικού Ελληνικού Πολιτισμού που αποτέλεσε απαρχή και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Θεωρείται μάλιστα από τους σύγχρονους ιστορικούς μια νίκη του πολιτισμού έναντι του σκοταδισμού. Μια επίσκεψη στην περιοχή του Μαραθώνα ακόμη και σήμερα μπορεί να γίνει ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και τα απομεινάρια αυτής της ιστορικής μάχης. Μια βόλτα στον Τύμβο, τον Αρχαιολογικό Χώρο, το Μουσείο και τις παραλίες του Μαραθώνα μπορεί να σας χαρίσει μερικές σταγόνες ιστορίας. Η συμμετοχή σας στο Μαραθώνιο Δρόμο είτε τρέχοντας είτε με δυναμικό βάδισμα θα σας κάνει να αισθανθείτε σαν ένας σύγχρονος ήρωας. Η Ιδέα Ο Μαραθώνιος είναι κάτι περισσότερο από έναν Αγώνα, είναι μια ιδέα που ενώνει τον πλανήτη. Άνθρωποι απ’ όλη την υφήλιο ενώνονται για μια μοναδική εμπειρία ζωής. Μια εμπειρία θέλησης, αντοχής και χαράς. Όλα ξεκίνησαν το 1894.

14 αιώνες μερά τον άθλο του Φειδιππίδη, ένας γάλλος φιλόλογος και φιλέλληνας έγινε ο άνθρωπος πίσω από την ιδέα της αναβίωσης αυτού του Αγώνα-πρόκληση. Ο Μισέλ Μπρεάλ πρότεινε στο Βαρώνο Πιερ ντε Κουμπερτέν που εναγωνίως προσπαθούσε για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και την καθιέρωσή τους να εντάξει τη διαδρομή του Φειδιππίδη ως «Μαραθώνιο Δρόμο» στους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην Αθήνα. Με αυτό τον τρόπο υποστήριξε ο Μπρεάλ οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα έχουν κάτι από τη δόξα της Αρχαίας Ελλάδας. Ο Μισέλ Μπρεάλ φιλοτέχνησε επίσης ένα ασημένιο κύπελλο με το οποίο θα βραβευόταν ο νικητής του πρώτου Μαραθωνίου. Ο ενθουσιασμός ο οποίος επικρατούσε στην πόλη της Αθήνας για την διεξαγωγή των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων έφτασε στο αποκορύφωμά του όταν στο τότε Ολυμπιακό Στάδιο, το σημερινό Καλλιμάρμαρο (Παναθηναϊκό Στάδιο) μπήκε ο Σπύρος Λούης ως νικητής του Μαραθωνίου Δρόμου. Ο νεαρός Λούης, γιός νερουλά από το Μαρούσι, αναβίωσε στα μάτια των θεατών τον άθλο του Φειδιππίδη και σφράγισε με τρόπο ιδανικό τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον πρώτο Μαραθώνιο της ιστορίας.

Το ίδιο Στάδιο φιλοξενεί κάθε χρόνο τη γραμμή τερματισμού του «Μαραθωνίου της Αθήνας, του Αυθεντικού»