ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Η Ιστορία …

Το Κέντρο Προβολής Μαραθωνίου Δρόμου δημιουργήθηκε στο χώρο του πρώτου διδακτηρίου του Μαραθώνα. To παλαιό Δημοτικό σχολείο είχε κτιστεί με δαπάνες του Εθνικού Ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού γύρω στα 1908-10.Το κτήριο επεκτάθηκε το 1930-32 ενώ το 1960-65 συμπληρώθηκε αποκτώντας περίπου την σημερινή του μορφή.

Το 2004 με πρωτοβουλία του υπεύθυνου οργανισμού για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας «ΑΘΗΝΑ 2004», η τότε δημοτική αρχή –επί δημαρχίας Χρήστου Μπάρμπα-αποφάσισε ομόφωνα να παραχωρήσει το κτίριο, το οποίο ανακαινίσθηκε με την ευγενική χορηγία της τράπεζας Alpha Bank.


Το Κέντρο προβολής Μαραθωνίου Δρόμου από το 2004 στεγάζει μόνιμα την έκθεση «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΙ» δωρεά του Ολυμπιακού Μουσείου της Λωζάνης στον Δήμο Μαραθώνα Η έκθεση αποτελείται από κείμενα και φωτογραφίες που παρουσιάζουν την ιστορία του αγωνίσματος (Ολυμπιακοί Μαραθώνιοι, Διεθνείς Μαραθώνιοι πόλεων, Μαραθώνιοι γυναικών κλπ.). Aπό το 2007 εξελίσσεται σε Αθλητικό Μουσείο φιλοξενώντας κειμήλια μεγάλων Ελλήνων και ξένων Μαραθωνοδρόμων και οι συλλογές του εμπλουτίζονται διαρκώς.

Περισσότερα από 4.000 εκθέματα καταγράφουν την ιστορία του Μαραθωνίου Δρόμου από το 1896 μέχρι σήμερα. Μια μοναδική αθλητική συλλογή που δεν θα μπορούσε να βρίσκεται αλλού εκτός από τη γενέτειρα πόλη του Μαραθωνίου Δρόμου. Η έκθεση χωρίζεται σε δύο μεγάλες ενότητες. Στο πρώτο κτίριο φιλοξενείται, μέσα από τη συλλογή σπάνιων αντικειμένων, ένα οδοιπορικό στην ιστορία των Ολυμπιακών Μαραθωνίων, ενώ στο δεύτερο καταγράφεται το παγκόσμιο κίνημα του Μαραθωνίου Δρόμου, μέσα από θεματικές ενότητες που είναι αφιερωμένες στους μαραθώνιους που διεξάγονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, σε ολυμπιονίκες, στην εμφάνιση των γυναικών στο μαραθώνιο, ακόμη και τον εξοπλισμό των μαραθωνοδρόμων.

Στο Μουσείο μας βρίσκονται το μετάλλιο του θρυλικού νικητή στο αγώνισμα του Μαραθωνίου Δρόμου το 1896 στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα της Αθήνας, Σπύρου Λούη, αντίγραφο του κυπέλου που του απονεμήθηκε στο Καλλιμάρμαρο και προσωπικά του αντικείμενα. Επίσης εκτίθενται μετάλλια, αθλητικά και προσωπικά είδη του πρώτου νικητή σε Μαραθώνιο Δρόμο της κλασικής διαδρομής (10 Μαρτίου 1896) Χαρίλαου Βασιλάκου, καθώς επίσης τα μετάλλια, κύπελα, παράσημα και πλήθος κειμηλίων του Στέλιου Κυριακίδη, νικητή του Διεθνούς Μαραθωνίου Δρόμου της Βοστόνης το 1946. Στο Μουσείο εκτίθενται ακόμα τα κειμήλια από την ζωή και την δράση του Βουλευτή, Βαλκανιονίκη και ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη με σημαντικότερο την σημαία με το έμβλημα της ειρήνης από την Πορεία του 1963. Επίσης φιλοξενούνται συλλογές των μεγάλων Ελλήνων μαραθωνοδρόμων, καθώς και ξένων Ολυμπιονικών – Πρωταθλητών του Μαραθωνίου Δρόμου.